Hasznos tudnivalók

Hasznos tanácsaink közt ékszervásárláshoz kapcsolódó információk, ápolási tippek, javaslatok segítenek Önnek abban, hogy a vásárolt divatékszer, karikagyűrű, nyaklánc, medál vagy karóra sokáig az eredeti minőségében és ragyogásában lehessen viselőjének kedvelt darabja.

Óra szerkezetek

Karóravásárláskor leggyakrabban a design az, ami eldönti, hogy melyik modell mellett tegye le a vásárló a voksát. Azonban az esztétikus megjelenés mellett érdemes komolyabb figyelmet szentelni a karóra szerkezetének is. Napjainkban az órakészítő iparban két fő szerkezeti konstrukciót alkalmaznak. Az egyik az elektronikus szerkezeti technológia, a másik a tradicionális, 14. századi gyökerekkel rendelkező mechanikus szerkezeti technológia. Az első vonal esetében a pusztán analóg (mutatós) kijelzésű számlapok mellett némely esetben digitális kijelzővel kiegészített analóg kijelzőkkel is találkozhatunk, míg az utóbbi technológiának - még az igen komplikált megoldások esetében is - a kizárólag analóg számlapok alkalmazása az egyik sajátossága. A svájci óraipar termelésének majdnem 90 százalékát a kvarcszerkezetes karórák teszik ki. Ezek egyébként jellemzően analóg kijelzésű darabok. Érdekes, hogy mégis az ipari termelés 10 százalékos kapacitásának eredményeként előállított mechanikus karórák adják a svájci óraexport több mint 50 százalékát.

 

Mechanikus szerkezetek

Manapság a legdivatosabb szerkezettípusok. Ez a "divatolás" nem alaptalan, hiszen egy-egy komolyabb mechanikus szerkezet vagyonokat érhet. A mechanikus szerkezetek alapvetően kézi húzású szerkezetek, ami azt jelenti, hogy a járáshoz szükséges energiát a korona húzásával kell "csiholni". Ez a művelet a napi programunk szerves részévé válhat, hiszen egy kézi húzású szerkezetet mindennap illdomos felhúzni, sőt a legoptimálisabb esetben mindig ugyanabban az időben. Ennek - az egyesek számára fárasztó, körülményes feladatnak – a kiküszöbölésére tervezték és készítették el az automata szerkezeteket, amelyek a mindennapi viselés során önmaguktól húzódnak fel. Ez a folyamat egy rotor segítségével történik, amely a kéz mozgásától lendületbe jön és megfeszíti a rugóházban található rugót, ami a mechanikus óra "eleme". A mechanikus óraszerkezetek közt a kézi húzású kevésbé, míg az automata szerkezet pontosabb, hiszen állandó húzottsági állapotban van. A kézi húzású szerkezetek járástartaléka is csekélyebb, hiszen az automata szerkezet állandó felhúzottsági állapotban van, ami az állandó viselésből származik. A mechanikus szerkezetek elit csoportjába tartoznak a kronométerek, amelyek a legpontosabban működő időmérők. A járáseltérése a szerkezeteknek -4 és +6 másodperc közé esik naponta. Természetesen ezek nem hajókronométerek, hanem az azokról elnevezett kronométerként szabályozható karóra-szerkezetek. A járáseltérést egy független svájci intézet vizsgálja, 15 napon és éjszakán keresztül, amikor is különféle hősokkoknak, ütődéseknek teszik ki a szerkezeteket, illetve egy érdekes momentuma a vizsgálatnak, mikor is különféle pozíciókba helyezik az óraszerkezeteket (pl. számlappal lefelé). A szerkezeteket a legnagyobb svájci óragyártók is általában vásárolják. A dolog azonban nem ilyen egyszerű, hiszen ezek a szerkezetek már átépített állapotban kerülnek bele a patinás gyártók modelljeibe.Egy tradicionális mechanikus szerkezet mintegy 130 apró alkatrészből épül fel. Fontos megjegyezni, hogy minél több, és bonyolultabb komplikációt készítenek az órások, annál több alkatrészt fog tartalmazni a szerkezet. Három igazán fontos eleme van a mechanikus szerkezeteknek: az energiatároló egység, a szabályozó egységek és a kijelzésért felelős részek.

A mechanikus óraszerkezet az alábbi részekből épül fel:

 • Rugóház, ez az energiatárolást végzi
 • Kerékrendszer, amely a mechanikus erőt továbbítja
 • Gátszerkezet, ami a precíz járatért felelős
 • Billegő, és főrugó, amelyek a szerkezet működésének frekvenciáját határozzák meg
 • Korona, ez a pontos idő beállítására szolgál. Kézi felhúzós modellek esetében a rugóházban lévő rugó megfeszítésében segédkezik
 • Lengősúly (rotor), az automata órák esetében ez feszíti meg a rugóház rugóját
 • Számlap, amelyen kizárólag analóg időkijelzés található
 

Kvarcszerkezetek

Az 1980-as évek találmányai ezek az aggregátumok, melyek "mozgatórugója" a kvarckristályok rezgése. A legpontosabban működő óraszerkezet. Hátránya, hogy korlátozott ideig működik, pontosan addig, míg az elem ki nem merül. Ez jobb elemeknél akár 6 év is lehet. Az analóg kijelzésű kvarcóra lelke egy integrált áramkör, amelyen - a mindössze néhány négyzetmilliméternyi alaplemezen - számos elektronikus alkatrész található. A szerkezet energiaellátásáról egy hosszú éveken át működőképes, kis méretű elem gondoskodik. A kvarcszerkezet másik fontos része a kvarckristályok rezgését szabályozó egység. Ez a kvarc rezgéskeltő egészen magas frekvenciájú rezgést (32kHz) tesz lehetővé, aminek eredményeként egy igen pontos időmérő szerkezetet kapunk. A kvarcszerkezetek legnagyobb előnye, hogy egy évben mindössze 1 perc járáseltérést produkálnak, ez napi kevesebb mint egy másodpercet jelent.

Két fő kategóriája van a kvarcóráknak. Az első, a fentiekben már bemutatott, analóg kijelzővel készülő modellek az alábbi alkatrészekből épülnek fel:

 • Az energiát biztosító elem
 • Integrált áramkör, amely a kvarckristályokat és a léptető motort kontrollálja
 • Kvarc rezgéskeltő, ez a precíz időmérésért felel
 • Frekvencia-szabályozó egység
 • Léptető-motor, ami az elektronikus impulzusokat mechanikus energiává változtatja
 • Kerékrendszer, amely az óra-, perc- és másodpercmutatót mozgatja
 • Analóg számlap

A kvarcórák másik alfaja a digitális kijelzővel készített óra. Ennek lényege, hogy teljesen mellőzi a kerékrendszert, hiszen folyadékkristályos (LCD) kijelzőjén az elektromos tér megléte alatt az átlátszóság szabályozható. Ilyen "számlappal" Svájcban már nem nagyon készítenek órát, a gyárak kollekcióját a fenti két kvarcszerkezet típus kombinált változatai alkotják.

 

Autokvarc szerkezetek

Sokan vágynak arra, hogy karóráik szerkezete ne igényeljen - sokszor indokoltan nyomasztónak érzett - túlzott odafigyelést, ne kelljen azért aggódniuk, hogy egy hétvége vagy hosszabb pihenő után a 48 órára nyugalmi állapotba helyezett karóra szerkezete megáll, és - természetesen, mikor leginkább sietnénk - újra be kelljen azt állítani. Sokan azt várják el órájuk szerkezetétől, hogy hosszú hónapok elteltével se legyen jelentős a járáseltérése és legalább percre pontosan mutassa az időt. Egyesek arra vágynak, hogy a fentiek mellett a szerkezetnek ne legyen szüksége arra a gombelemre, amely mindig a legrosszabb pillanatban merül le. Emellett mára a környezetvédelem is fontos tényezővé vált. Ezeknek az óravásárlóknak fejlesztették ki az autokvarc szerkezeteket, melyeknek két típusa a mozgási energiával, illetve a fényenergiával működő szerkezet.

A mozgási, ún. kinetikus energiával működő szerkezet működésének lényege, hogy az automata szerkezetek elvén egy - a kéz mozgásától forgó - rotor az áttételeken keresztül egy mágneskereket forgat a tekercs előtt, amiben így áram indukálódik. A keletkezett áramot kondenzátor tárolja, ami biztosítja a működéshez szükséges energiát, mozgás nélkül is akár 4 évig. Teszi mindezt elem igénybevétele nélkül, a kéz mozgásából nyerve az energiát.

A fényenergiával működő szerkezet bármilyen típusú - természetes és mesterséges - fényt képes hasznosítani. A számlap alatt vagy a számlap körül elhelyezett szolárcella a fényenergiát az óra működéséhez szükséges elektromos energiává alakítja, majd azt - a mozgási energiával működő autokvarc szerkezetekhez hasonlóan - a kondenzátorban tárolja. Ezek az órák teljes feltöltéssel 4-12 hónapig, egyes modellek akár 5 évig is képesek működni anélkül, hogy újabb fényenergiához jutnának.

Az autokvarc szerkezetek előnyei:

 • környezetbarát technológia
 • kvarcóra pontosság (±15-20 sec/hó)
 • hosszú járástartalék
 • alacsony karbantartási és szervizigény